Häät

Kristillisen uskomme mukaan avioliitto on Jumalan asettama. Jumala on tarkoittanut ihmisen elämään toisen kanssa. Avioliitto on perheen perusta. Vihkijänä pappi vahvistaa liiton, johon pari on sitoutunut keskinäisellä lupauksella. Kristillinen avioliitto solmitaan Jumalan kasvojen edessä.

Jos avioliitto on solmittu siviiliviranomaisen edessä tai muun kuin evankelis-luterilaisen kirkon käytännön mukaisesti, avioliitto voidaan myös siunata evankelis-luterilaisen kirkon perinteen mukaisesti niin haluttaessa. Avioliiton siunaaminen muistuttaa pitkälti kirkollista vihkimistä.

Seurakunnan tilojen sekä papin ja kanttorin varaaminen tapahtuu kirkkoherranvirastossa. Papin, kanttorin ja suntion palvelukset ovat maksuttomia. Mikäli halutaan pappi tai kanttori jostakin muualta kuin omasta seurakunnasta, tulee vihkiparin itse pyytää häntä. Tällöin mahdollisista matkakuluista huolehtii häiden järjestäjä. Kirkko ja hääpaikka kannattaa varata hyvissä ajoin.

Avioliiton solmimista edeltää aina avioliiton esteiden tutkiminen. Siten varmistetaan, että avioliitto on lain mukaan sallittu. Avioesteiden tutkinnan voi suoritaa joko seurakunta, johon toinen vihittävistä kuuluu tai mikä tahansa maistraatti.

Ota yhteys kirkkoherranvirastoon häihin liittyvissä asioissa.

Kun haluat juhlistaa avioliiton vihkimisen vuosipäivää

Avioliittoon vihkimisen vuosipäivää on mahdollistaa muistaa myös kirkollisella rukouksella ja siunaamisella. Rukoushetkeen ei liity oikeudellista merkitystä, mutta ajatuksena on palauttaa mieleen omat häät vuosien takaa. Joskus saatetaan puhua vihkimisen vahvistamisesta tai vihkivalan uudistamisesta. Rukoushetki voidaan toimittaa vihkimisen vuosipäivänä. Pariskunta päättää, mikä on hyvä aika juhlahetkelle.

Luontevin vaihtoehto on pitää rukoushetki siinä paikassa, missä vihkiminenkin on tapahtunut. Kirkon ja muiden tilojen varaukset tehdään  kirkkoherranvirastossa. Voit ottaa suoraan yhteyttä tuttuun pappiin tai soittaa seurakunnan kirkkoherranvirastoon.

Rukoushetkeen voit pyytää mukaan ystäviä ja sukulaisia. Rukoushetken kulusta voi sopia papin kanssa.

Rukoushetken jälkeen voidaan viettää yhteistä perhejuhlaa. Monet parit, jotka aikoinaan pitivät pienet häät, haluavat vuosipäivän rukoushetken jälkeen juhlia suuremmalla joukolla. Juhlan voi järjestää kotona tai seurakunnan tiloissa.

Kuva hääparista halaamassa toisiaan.