Rippikoulut

Rippikoulu kutsuu sinua, suurta ihmettä

Yhdeksän kymmenestä nuoresta käy vuosittain rippikoulun Rovaniemellä. Se koetaan tärkeäksi etapiksi matkalla aikuisuuteen ja on osa suomalaista nuorisokulttuuria.

Jos täytät rippikoulun päättymisvuonna 15 vuotta, olet tervetullut rippikouluun! Jotta sinut voidaan konfirmoida, sinun tulee olla kastettu ja kirkon jäsen. Rippikouluun voit tulla, vaikket kuuluisi kirkkoon. 12–14-vuotias voidaan kastaa ja liittää kirkon jäseneksi omalla kirjallisella suostumuksella. Rippikoulusta vastaava pappi auttaa sinua kaikissa käytännön asioissa.

Rippikouluun ilmoittautuminen

7-luokkalaiset saavat koulusta rippikouluinfon huhtikuun aikana. Koska luet tätä, olet jo löytänyt seurakunnan verkkosivuille. Täällä on kaikki tieto. Ilmoittautuminen tapahtuu touko-heinäkuussa sähköisesti. Ilmoittautumisen jälkeen saat elokuun loppuun mennessä tiedon rippikouluryhmästäsi. Rippikoulu alkaa ilmoittautumisvuoden loka-marraskuussa.

Lapin seurakuntien kehitysvammatyö järjestää lappilaisille erityisnuorille vuosittain rippileirin. Tähän ryhmään tulee nuoria eri puolilta

Lappia ja leirijakson paikka vaihtelee vuosittain. Lisätietoja erityisrippikoulusta saat Terhi Ämmälältä p. 040-5807048 ja hänelle

ilmoittaudutaan tähän rippikouluun.

Jos et ole Rovaniemen seurakunnan jäsen, ota ennen ilmoittautumista yhteys rippikoulutoimistoon. Muuhun seurakuntaan kuuluvia otetaan rippikouluihimme, jos rippikoulujen vaihtotoiveajan jälkeen lokakuun lopulla ryhmissä on tilaa.

Pääsky -lehteä kannattaa lukea ahkerasti, siellä on paljon tietoa rippikouluasioista.

Rippikoulujen toteutus
Rippikoulu kestää vähintään puoli vuotta ja opetuksen kokonaistuntimäärä on 80. Rippikoulut suunnitellaan valtakunnallisen ja paikallisen rippikoulusuunnitelman pohjalle. Rippikouluryhmät toimivat kukin omalla tyylillään, vaikka opittavat asiat samoja ovatkin. Ryhmän vetäjät ilmoittavat ryhmäkohtaisista kokoontumisista.

Rippikouluryhmien konfirmaatioajat sovitaan samaan aikaan leiriaikojen kanssa. Suositus on, että konfirmaatio ei olisi välittömästi leirijakson jälkeen. Leirijakson lisäksi kokoonnutaan syksyn ja kevään aikana n. kerran kuukaudessa ja osallistutaan seurakunnan toimintoihin.

Rippikoulujen henkilökunta

Opettajien ja avustavien työntekijöiden määrä on suhteessa ryhmän kokoon ja tarpeisiin. Jokaista alkavaa kymmentä nuorta kohden on yksi työntekijä kokoaikaisesti läsnä. Lisäksi mukana on isosia, avustaja ja yökkö, jotka ovat saaneet tehtävään 2-3 -vuotisen koulutuksen sekä mukana voi olla myös kesätyöntekijöitä.

Rippikoulu nuoren ja perheen yhteinen taival
Rippikoulu on merkittävä ja ainutlaatuinen vaihe nuoren elämässä. Tänä aikana on erityinen mahdollisuus yksin ja yhdessä toisten nuorten kanssa etsiä vastauksia elämän tosiasioihin, löytää aineksia hyvään elämään, keskustella, kysellä, kisailla, visailla, väitellä ja myös hiljentyä kuulemaan, mitä Jumala tahtoo sanoa. Jumala, jota kohti ei tarvitse ojentua, sillä Hän on ollut ja on koko ajan vierelläsi. Mikään, mikä sinussa on, ei ole Hänelle vierasta ja Hän toivoo sinulle parasta.

Myös vanhempia kutsutaan tutustumaan tämän päivän rippikouluun. Vanhempien on hyvä tietää, missä mennään, mitä tapahtuu ja milloin. Rippikoulun teemoista löytyy keskustelun aiheita perheenkin kanssa. Matkalla aikuisuuteen oleva nuori tarvitsee tuekseen ja ”peilikseen” edelleen vanhempia, kummeja, ystäviä ja muita heille tärkeitä ihmisiä.

Tervetuloa rippikouluun miettimään mm. mitä alla olevat psalmin 139 sanat puhuvat sinulle!

"Sinä olet luonut minut sisintäni myöten, äitini kohdussa olet minut punonut.

Minä olen ihme, suuri ihme, ja kiitän sinua siitä.

Ihmeellisiä ovat sinun tekosi, minä tiedän sen.

Sinun silmäsi näkivät minut jo idullani, sinun kirjaasi on kaikki kirjoitettu.

Ennen kuin olin elänyt päivääkään, olivat kaikki päiväni jo luodut."

***********************************************************************************************************************************************************

Klikkaamalla Pääsky -lehden kantta pääset katsomaan julkaistuja Pääskyjä.Usein kysytyt kysymykset:

Voinko käydä rippikoulun nuorempana?

Kirkkoherran luvalla voit käydä rippikoulun jo aiemmin. Käytännössä kuusivuotiaana kouluun lähteneet ovat halunneet käydä rippikoulun samalla luokalla olevien kanssa.

Voinko tulla rippikouluun, jos vanhempani eivät kuulu kirkkoon?

Kyllä voit tulla. Huoltajan ei tarvitse olla kirkon jäsen, mutta jotta sinut voidaan konfirmoida, sinun tulee olla kastettu ja kirkon jäsen. Rippikoulustasi vastaavalta papilta saat ohjeet, kuinka kaste ja kirkon jäseneksi liittäminen tapahtuu.

Entä jos olen ilmoittautumiskeväänä 6. tai 8. luokalla, enkä siis saa koulusta rippikouluinfoa?

Voit kysyä rippikouluinfoa koulusta tai rippikoulutoimistosta p. 040-5268289 (ti klo 10–14 ja to 11–15)

Entä jos haluankin vaihtaa ryhmää?

Mikäli et ole tyytyväinen ryhmään, johon sinut on valittu, voit yrittää ryhmänvaihtoa kuukauden ajan siitä, kun olet saanut tiedon ryhmästä, johon olet valittu. Katso lisää kohdasta .

Mistä voin lukea Pääsky –lehteä?

Pääsky –lehden pdf –versiot ovat .

Nuorisotoimiston ja nuorisotyöntekijöiden yhteystiedot löytyvät

"Sinun luonasi on elämän lähde, sinun valostasi me saamme valon." (Ps 36:10)