Tietoja Rovaniemen seurakunnasta

Rovaniemi on syntynyt Kemijoen ja Ounasjoen yhtymäkohtaan, maisemaa hallitsevat vaarat ja kauniit jokivarret.

Vuoden 2006 alusta Rovaniemen kaupunki ja maalaiskunta yhdistyivät Rovaniemen kaupungiksi. Seurakunnan osalle se ei tuonut muutosta, koska Rovaniemen seurakunta on aina ollut yksi alueellinen ja väestöllinen kokonaisuus. Seurakunnan läsnäoleva väkiluku on tätä nykyä reilut 49 000 henkeä, pinta-ala noin 8014 neliökilometriä.

Luterilaisen seurakuntaelämän vaiheet alkavat 1600-luvun alusta. Siinä vaiheessa Rovaniemi oli osa Kemin emäseurakuntaa. Ensimmäinen kirkko rakennettiin jo tuolloin. Itsenäisen seurakunnan historia alkaa vuodesta 1785. Seurakunta kuuluu Rovaniemen rovastikuntaan ja Oulun hiippakuntaan.

Rovaniemen nykyinen kirkko valmistui vuonna 1950. Sen suunnitteli arkkitehti Bertel Liljequist. Kirkon kuoriseinää hallitsee kookas alttarifresko Elämän lähde, jonka professori Lennart Segerstråle toteutti vuonna 1951. Kirkossa ovat 45-äänikertaiset Christensenin urkutehtaan urut. Istumapaikkoja kirkossa on 850.

"Sinun luonasi on elämän lähde, sinun valostasi me saamme valon." (Ps 36:10)