Hoosianna, hoosianna!

1.12.2017 12.00

Nainen sytyttää ensimmäisen adventtikynttilän

Suomen kirkkosalit kaikuvat ensimmäisenä adventtina Hoosiannaa Jeesuksen Jerusalemiin saapumisen muistoksi ja samalla joulun ajan sekä uuden kirkkovuoden alkamisen kunniaksi. Adventin riemukas sanoma täyttää paitsi kirkkojen holvit myös sydämen.

Jeesus ratsastaa aasilla palmunlehväin reunustamaa kunniakujaa pitkin iloitsevan kansan saattelemana. Kuningas otetaan vastaan tervetulotoivotuksin, lauluin ja huilunsoitoin. Riemulauluin alkavalla juhlalla kristikunta ympäri maailmaa valmistautuu joulun, Jeesuksen syntymäjuhlan, viettoon, joista neljää edeltävää sunnuntaita kutsutaan adventtisunnuntaiksi.

Adventti aloittaa valmistautumisen jouluun. Suomessa on viime vuosikymmeninä yleistynyt perinne sytyttää kynttilä jokaisena neljänä adventtisunnuntaina. Tänä vuonna ensimmäinen sytytetään 3. joulukuuta. Myös adventtikalenterin ensimmäinen luukku avataan samana ajankohtana.

Eri puolella maata seurakunnissa järjestetään adventtijumalanpalveluksia ja -messuja. Kirkollisissa tilaisuuksissa adventtiajan liturgisena värinä on violetti.

Kuva: Kirkon kuvapankki / Markku Pihlaja

"Hoosianna, Daavidin poika!"