Mistä loppiaisessa on kysymys?

5.1.2018 10.15

Kolme itämaan tietäjää kulkee kohti tähteä

Joulun pyhiin kuuluu myös loppiainen, jonka jälkeen siirrytään arkeen. Loppiaisena idän viisaat tietäjät saapuivat kumartamaan Jeesus-lasta tähden johdattamina ja tuomaan tälle kallisarvoisia lahjoja.

Pitkien matkojen takaa Betlehemin talliin saapuneet Itämaan tietäjät ovat tulleet tutuiksi paitsi joulukuvaelmista myös Tiernapoikien lauluesityksestä. Keskiaikainen Tiernapoika-perinne elää vahvana etenkin Pohjois-Pohjanmaalla, mutta kautta Suomen maan laulutaitoiset koululaiset eri aikoina ovat saaneet laulettavakseen joko Murjaanien kuninkaan tai kuningas Herodeksen roolin koulun joulujuhlassa.

Loppiaisen evankeliumi kertoo lahjojen antamisesta. Jeesukselle tuotiin kultaa, suitsuketta ja mirhamia, mikä kertoo lahjan antajien suuresta kunnioituksesta lahjan saajaa kohtaan. Jumalan suuresta arvostuksesta vähäarvoista ja syntistä ihmistä kohtaan kertoo puolestaan se, että antamalla mittaamattoman arvokkaan lahjan – oman Poikansa - on Jumalalta suurin rakkauden teko, mitä ihminen voi vastaanottaa. Tämä lahja on Jeesus Kristus.

Loppiaista vietetään 6. tammikuuta. Kirkoissa liturginen väri on valkoinen.

Loppiaisen tapahtumat Rovaniemen seurakunnassa

La 6.1. klo 10 kirkossa loppiaisen messu. Liturgia ja saarna Aki Hätinen, avustava pappi Eeva-Liisa Jääskelä. Kanttorina Perkkiö Timo.

Kolehti: Evankelioimistyöhön Aasiassa Suomen Lähetysseuran kautta.

La 6.1. klo 10 Muurolan kappelissa loppiaisen messu, liturgi ja saarna Mirja-Liisa Lindström, kanttorina Maie Kuusik.

La 6.1. klo 15 Ounasrinteen kappelissa loppiaisen messu, liturgi ja saarna Eeva-Liisa Jääskelä, kanttorina Timo Perkkiö.

Su 7.1 tapahtumia Rovaniemen seurakunnassa

Klo 10 kirkossa messu, Kaija-Liisa Keränen, Sari Alakulppi. Mukana Lapin Lauluveikot.

Klo 11 Sinetän kappelissa messu, Noora Tikkala, Timo Perkkiö. Kirkkokahvit.

Klo 13 Korkalovaaran kappelissa messu, Karita Kaukonen, Maie Kuusik. Kirkkokahvit.

Klo 18 kirkossa Kauneimmat joululaulut, venäjänkieliset, Ilari Kinnunen, Maie Kuusik, Soloveij.

Loppiaisen jälkilöylyt ti 9.1. klo 19 kirkossa, Timo Kiiskinen ja kanttorikurssin opiskelijat. Huikea meininki! Katso lisää täältä.

" On tähti syntynyt meille..."