Seurakunta tukenasi

Elämän huolien ja murheiden kanssa ei tarvitse jäädä yksin. Seurakunnan perustehtävä on auttaa ja tukea vaikeuksien keskellä, niin käytännöllisissä asioissa kuin henkisessä selviytymisessäkin.

Seurakunnan työntekijän kanssa voit keskustella kaikista mahdollisista asioista. Papit, diakoniatyöntekijät sekä nuorisotyönohjaajat ovat vaitiolovelvollisia, joten voit keskustella heidän kanssaan vaikeistakin asioista.

Keskustelemaan voit myös tulla vaikka et olisi kirkon jäsen.

Päivystävä pappi

Haluatko keskustella arjen asioista tai ongelmista, ripittäytyä, esirukouspalvelua, liittyä kirkkoon tai kysyä jotain seurakuntaelämään liittyvää asiaa? Päivystävä pastori on tavattavissa kirkkoherranvirastossa. Halutessasi voit soittaa kelle tahansa papille ja pyytää keskusteluapua. Keskustelut ovat luottamuksellisia ja maksuttomia.

Ota yhteys päivystävään pappiin

Ole yhteydessä diakoniatyöntekijään

Voit ottaa yhteyttä diakoniatyöntekijään, kun haluat puhua asioista jonkun kanssa luottamuksellisesti, tarvitset tukea vaikeuksissasi tai haluat osallistua vapaaehtoistoimintaan.

Mikään asia ei ole liian pieni, kun se on sinulle tärkeä. Voit olla yhteydessä henkilökohtaisesti, puhelimitse tai netin välityksellä.

Ole rohkeasti yhteydessä alueesi diakoniatyöntekijään.

Sairaalapapit kulkevat rinnalla

Sairaalapapit ovat käytettävissä tukena ja apuna erilaisissa elämän kriisitilanteissa. Elämän epävarmuus, hauraus ovat asioita, joita ihminen ei valitse, vaan jotka hän joutuu kohtaamaan. Tähän elämän itsensä asettamaan ’agendaan’ pyritään sairaalasielunhoidossa vastaamaan kuuntelulla ja keskusteluilla.

Sairaalapastorit järjestävät sairaaloissa myös jumalanpalveluksia, hartaus- ja ehtoollishetkiä potilaille, omaisille ja sairaalahenkilökunnalle. Pastorit ovat käytettävissä saattohartauksiiin, jota vainajan omaiset voivat pyytää.

Sururyhmissä läheisensä menettäneet voivat jakaa kokemuksiiaan ja elämäntuntojaan vertaisryhmässä.

Ota yhteyttä sairaalasielunhoitajiin

Tutustu sairaalapappeihin ja heidän työhönsä Lapin sairaanhoitopiirin sivuilla

Kuva kahdesta ihmisestä suremassa.

Onko perhettänne kohdannut suru, vakava sairaus tai kuolema? Otamme osaa. Seurakunnan työntekijät ovat kuulolla kun haluat jonkun keskustelukumppaniksi tai vain vierellesi tämän kaiken keskelle.

Suru, kriisi

Suru on luonnollinen tapa kohdata menetys. Samalla myös oman elämän rajallisuus tulee vastaan. Hautajaiset on omaisille tärkeä hetki suremiseen ja keskinäiseen lohdutukseen.

Omaisen tunteet ja surutyö

Lapsen kuoleman suuressa surussa ei tarvitse selvitä yksin. Läheisten lisäksi sekä kotikunta että kirkko auttavat.

Lapsen kuoleman surussa ei tarvitse selvitä yksin

Suomen sairaaloissa toimii yli sata sairaalapappia. He ovat kaikkien potilaiden käytettävissä henkilökohtaista keskustelua, rippiä tai sielunhoitoa varten.

Sairaalapappi kulkee vierelläsi kun olet sairas

Seurakunnat auttavat kuntia onnettomuuksien jälkipuinnin ja kriisiterapian järjestämisessä.

Hengellistä apua onnettomuuksien uhreille

Kun itsemurhan tehneen läheinen on kohdannut asiaan liittyvät, usein ristiriitaiset tunteet, löytyy itse suruprosessille enemmän tilaa.

Itsemurhan tehneen läheiset kohtaavat vaikeita kysymyksiä

Kuoleman koskettaminen paljastaa elämän rajallisuuden. Omien läheisten lisäksi tukea antaa myös seurakunta.

Kuoleman jälkeen on toivoa