Hautajaiset

Tieto läheisen kuolemasta pysäyttää. Kuolema aiheuttaa aina surua ja hämmennystä.

Samalla on kuitenkin hoidettava monia käytännön asioita ja aloitettava hautajaisjärjestelyt. Vaikka voimia ei tähän aina tuntuisikaan riittävän, auttavat hautajaisjärjestelyt omalla tavallaan kulkemaan vaikean ajan yli.

Apuna hauta- ja puistotoimisto

Hautauksen käytännön järjestelyissä auttaa ja neuvoo seurakunnan hauta- ja puistotoimisto. Siellä sovitaan siunaustilaisuuden paikka, ajankohta, siunauksen toimittavat pappi, varataan hautapaikka ja tehdään hautojen hoitoon liittyvät sopimukset. Hautajaisvarauksen yhteydessä ei tilaisuuden kanttoria välttämättä vielä tiedetä.

Jos vainaja haudataan muualle kuin kotikuntansa hautausmaalle, hautapaikkaan ja siunaustilaisuuteen liittyvät järjestelyt hoidetaan kyseisen seurakunnan kanssa.

Omaisten on asioitava myös hautaustoimistossa, josta hankitaan mm. arkku ja tarvittaessa uurna. 

Voit tulostaa itsellesi alla olevan Avuksi surukotiin -esitteen, jossa on tarkempia ohjeita sekä lyhyt muistilista hautajaisjärjestelyitä varten. 

Hautausmaalta hautakivikuva, jossa kukkia, ruohoa ja heiniä.
Valtakunnallisia lisätietoja alla olevien palkkien alasvetovalikoista, jotka avautuvat klikkaamalla.

Läheisen kuolema on syvä ja voimakas kokemus. Kuolema on aina yllättävä - odotettunakin. Hautajaisjärjestelyissä noudatetaan vainajan tahtoa.

Hautajaisjärjestelyt

Hautajaisten suunnittelussa ja toteutuksessa seurakunnan työntekijät ovat apuna. Voit olla yhteydessä oman seurakunnan kirkkoherranvirastoon, päivystävään pappiin tai hautaustoimistoon. Siunaustilaisuus ja muistotilaisuus tarjoavat läheisille mahdollisuuden yhteiseen surutyöhön.

Hautaan siunaaminen

Ylösnousemus tuo toivoa kuoleman hetkeen. Jeesuksen sovitustyön ja ylösnousemuksen kautta meillekin on valmistettu sija taivaan kodissa.

Hautaan siunaamisen merkitys

Suru on luonnollinen tapa kohdata menetys. Samalla myös oman elämän rajallisuus tulee vastaan. Hautajaiset on omaisille tärkeä hetki suremiseen ja keskinäiseen lohdutukseen.

Omaisen tunteet ja surutyö