Sana viikon varrelle 1.7.2020

Kysy kysymys!

Uusi normaali on siinä mielessä lempeä, että se mahdollistaa jälleen tänä kesänäkin nuorten kerääntymisen rippikouluun. Aika monen nuoren kesään taitaa sitä myötä kuulua myös riparin oppimispäiväkirja. Siinä riparin ohjaajat esittävät nuorille joka päivä muutaman kysymyksen. Ohjaajat saattavat kysyä päivän fiilistä tai miksi kaste on tärkeä. Oppimispäiväkirjan ajatus on toki tarkkailla nuoren oppimista, mutta myös haastaa ajattelemaan itse. Moniinkaan kysymyksiin ei ole oikeaa vastausta, vaan kysymme nuoren omaa perusteltua mielipidettä: Mitä ajattelet ehtoollisesta? Miten voisit auttaa omassa perheessäsi? Mikä oli tärkein asia, jonka opit tänään?

Oppimispäiväkirjan viimeinen kohta ainakin omilla ripareillani on aina: Kysy kysymys! Siinä nuori pääsee itse kysymään meiltä ohjaajilta ihan mitä tahansa: Mitä kuuluu? Peruskoulun päättötodistuksen keskiarvo? Kesä vai talvi? Nuoret ovat osoittaneet myös olleensa kiinnostuneita toisten hengellisestä elämästä ja ajatuksista: Mitä haluaisit kysyä Jeesukselta? Miten Pyhä Henki näkyy sinun elämässäsi? Lemppari raamatunkohta? Lempivirsi? Nuorelle voi olla tärkeää saada kristityn esikuvia ja myös malleja erilaisista kristityistä. Nuoret ovat myös tarkkoja ja älykkäitä, he ovat myös haastaneet meitä vaikeilla kysymyksillä: Miten Jeesus voi olla Jumala, jos on vain yksi Jumala ja hän on Jumalan Poika? Pääseekö taivaaseen, jos ei ole kristitty? Miksi maailmassa on kärsimystä? Nämä ovat kysymyksiä, joihin voimme vain arvailla vastauksia.

Joskus riparilla tulee puheeksi myös se, voiko Jumalaa kyseenalaistaa, voiko Häntä haastaa. Uskon, että Jumala kestää sen. Uskon, että hänkin arvostaa haastavaa keskustelua ja sitä, että punnitsemme todella, mihin uskomme ja mihin lähdemme mukaan.  

Sairaalapastori Susanna Sirviö

Sirviö Susanna
Susanna Sirviö