Viikon Sana 27.5.2020

Sopeutumistoimia

Oletko huomannut mittailevasi aikaa normaalia enemmän? Kun odotamme jotain, silloin myös laskemme aikaa. Tälläkin hetkellä moni odottaa enemmän tai vähemmän kärsimättömästi. Koululaiset kesälomaa, monet normaalimpaa elämää. Moni meistä odottaa huolestuneena yltääkö lähestyvä tulvahuippu omalle talolle. 


Jos eivät maailmankirjat aivan sekoa, koululaisten kesäloma alkaa lauantaina. Reilun viikon päästä tiedämme, millainen tulvasta tuli. Kulkutaudin koko jäljen näemme paljon myöhemmin. Kaiken aikaa kello raksuttaa samaa tahtia. Se kertoo tietyllä tavalla Jumalan perspektiivistä asioihin. Hänelle tuhat vuotta on kuin yksi päivä ja ihmisen elämä kuin kämmenen leveys. Emme voi hidastaa tai nopeuttaa ajan kulkua. Muutenkin joudumme tyytymään, että moniin asioihin emme voi paljon vaikuttaa.


Jumala saattaa tuntua tunteettomalta kuin tulviva joki tai tasaisesti raksuttava kello. Meitä viedään tilanteisiin, joihin on vain sopeuduttava. Prosessi voi olla helpompi tai vaikeampi riippuen ihmisen persoonasta, elämänhistoriasta ja voimavaroista. Olen itse huomannut, että voi olla hyvä ylittää tekemisen kynnys. Asioiden mietiskely on tärkeää, mutta jokin konkreettinen tekeminen saattaa edistää sopeutumista. Omalla työllä voi usein myös vaikuttaa asioiden suuntaan. Vielä parempi, jos yhteisellä työllä tai keskusteluilla autamme toinen toisiamme sopeutumaan.
Jumala ei ole tunteeton. Hän on rakastava Isä, jonka puoleen voi juuri nytkin kääntyä vaikkapa näillä tutuilla sanoilla: ”Herra siunaa meitä ja varjele meitä. Kirkasta meille kasvosi ja ole meille armollinen. Käännä kasvosi meidän puoleemme ja anna meille sinun rauhasi. Aamen”

Ilari Kinnunen
Korkalovaara-Ounasjoen aluekappalainen
 

Ilari Kinnunen
Aluekappalainen Ilari Kinnunen