Konfirmaatio
Konfirmaatio on osa rippikoulun kokonaisuutta, ei pelkästään sen irrallinen ja juhlava päätös. Konfirmaatio on kaikkien rippikouluun osallistuneiden yhdessä toteuttama juhla.
Konfirmaatiota on syytä suunnitella hyvissä ajoin. Puolen vuoden rippikoulu antaa mahdollisuuden valmistautua juhlaan huolellisesti ja pitkäjänteisesti. Vanhemmat voidaan ottaa mukaan suunnitteluun ja toteutukseen esimerkiksi vanhempainiltojen yhteydessä.
Helposti käy niin, että konfirmaatiosta muodostuu tilanne, jossa olennaisinta on nuorten hyvä käytös. Sekin on ok, mutta konfirmaatiomessun tärkein anti on hengellinen. Nuori tunnustaa oman uskonsa, hänet siunataan ja hänen puolestaan rukoillaan. Konfirmaatioon valmistautuminen on ensisijaisesti sen hengellisen luonteen avaamista nuorille.
Riippumatta ajallisesta etäisyydestä rippikoulun ja konfirmaation välillä olisi hyvä, että rippikoulun henki ja yhteinen kokemus näkyisi ja tuntuisi konfirmaatiossa. Inhimillisyys, aitous ja lämminhenkisyys ovat tavoiteltavia tunnelmia.
Kuka voidaan konfirmoida?
Korfirmoitavan tulee olla kastettu, rippikoulun käynyt seurakunnan jäsen.
Voit lukea lisää rippijuhlista ja valmisteluista tästä linkistä.
Siunaus
Konfirmaatioon osallistuminen on vapaaehtoista. Konfirmaatio tarkoittaa vahvistamista. Seurakunta vahvistaa nuoria elämään kristittyinä apostolisella siunauksella ja esirukouksella. Uskontunnustuksella konfirmoitava antaa vahvistuksen sille, että hän tahtoo uskoa sen mitä hänelle on opetettu ja ilmaisee halunsa kasvaa kristillisessä uskossa, elämässä ja rakkaudessa.
Konfirmaatiossa kummit ja vanhemmat voivat osallistua nuoren siunaamiseen seurakunnan työntekijöiden kanssa. Konfirmoiva pappi informoi käytännöstä kunkin konfirmaation alussa (tekstilainaukset: www.evl.fi).
Kuka voidaan konfirmoida?
Konfirmaation edellytyksenä on, että konfirmoitava on kastettu ja käynyt rippikoulun tai saanut muutoin riittävästi kristillistä opetusta. Rippikoulussa annettava kristillinen opetus on perusta konfirmaation ymmärtämiseen ja siihen osallistumiseen.
Nuoren ja aikuisen kaste vastaa myös konfirmaatiota. Rippikouluaikana kastettu nuori voi kuitenkin osallistua yhteiseen konfirmaatioon rippikouluryhmänsä kanssa.
Konfirmaatioon ja rippijuhlaan huomioitavaa
Konfirmaatiot kuuluvat lähes jokaisen suomalaisnuoren elämään ja ovat suosittu perhejuhla. Useimmiten konfirmaatio on kesällä, lauantaina tai sunnuntaina. Kirkossa kannattaa olla hyvissä ajoin paikalla, konfirmaatiomessuissa kirkko on yleensä täynnä väkeä.
Konfirmoitavat pukeutuvat ennen konfirmaatiota valkoisiin pukuihin, alboihin. Alba ei peitä kenkiä eli niihin on hyvä kiinnittää huomiota.
Kutsuvieraslistaan suositellaan laitettavaksi ainakin kummit ja isovanhemmat. Heidän lisäkseen voi kutsua esimerkiksi vanhempien sisarukset, konfirmoitavan serkut, ystävät ja naapurit. Kutsuttaessa myös rippipappi, muut työntekijät ja isoset vierailevat mahdolli-suuksien mukaan juhlassa.
