Yhteisvastuu 2021 kuvituskuva, jossa on vanhus tekstin kanssa: Eniten vanhyydessa yllätti köyhyys.

Yhteisvastuukeräys 2021 auttaa ikäihmisiä taloudellisessa ahdingossa

Eri syistä johtuva köyhyys koettelee vanhusväestöä Suomessa ja maailmalla. Keräys alkaa 7.2.2021.

Vuoden 2021 Yhteisvastuukeräys pureutuu ikäihmisten taloudelliseen ahdinkoon, lisätietoja seurakuntalehti Pääskyssä 1/2021 s. 13-14 tästä linkistä.Linkki avautuu uudessa välilehdessä

• Eri syistä johtuva köyhyys koettelee ikäihmisiä Suomessa ja maailmalla. Monet vanhukset elävät taloudellisessa ja sosiaalisessa ahdingossa. Koronaepidemia on kurittanut entisestään juuri näitä kaikkein hauraimpia. Vuoden 2021 Yhteisvastuukeräyksen tuotolla autetaan taloudellisissa vaikeuksissa olevia ikäihmisiä niin Suomessa kuin kehittyvien maiden kriisialueilla.

• Rovaniemen paikalliseen Yhteisvastuukeräykseen voi lahjoittaa monin tavoin. Lähikeräysten ohella tai sijasta voi antaa lahjan Yhteisvastuukeräykseen oman seutukunnan MobilePay-numeroon 72084 tai tekemällä lahjoituksen nettilahjoitussivulle, joka avautuu tästä linkistä.Linkki avautuu uudessa välilehdessä Linkki avautuu uudessa välilehdessä

• Suuri lipaskeräystempaus järjestetään perjantaina 19.2. klo 12-18  ja lauantaina 20.2. klo 12-18 paikallisissa marketeissa. Keräys järjestetään koronaturvallisesti. Keräyslipas laitetaan paikalle tuotavan jalustan päälle, jota kerääjä valvoo parin metrin päästä. Kerääjällä on maski ja käsineet.

• Riemukierrostapahtumaa ei järjestetä tänä keväänä. Tilalle on tulossa – jos senhetkiset turvaohjeet sen sallivat – Yhteisvastuutori Korkalovaaran kappelilla 27.3. klo 11-14.

Apua ikäihmisille Rovaniemen seurakunnan diakoniatyön kautta

Kunkin seurakunnan keräystuotosta 20 prosenttia jää käytettäväksi ikäihmisten ahdingon helpottamiseen oman seurakunnan alueella.

Vuonna 2019 seurakuntien diakoniavastaanotoilla tavattiin yli 150 000 yli 70-vuotiasta, joka muodostaa kuitenkin vain reippaan kymmenesosan kaikista kohtaamisista. Diakoniatyöntekijöiden kokemus onkin, että ikääntyneet turvautuvat apuun vasta siinä vaiheessa, kun tilanne on mennyt jo todella huonoksi. Juuri eläkkeelle jääneet voivat tukea edelleen lapsiaan ja lapsenlapsiaan oman toimeentulon kustannuksella.

Yhteisvastuukeräyksen toisena valtakunnallisena tuotonsaajana toimiva Kirkon diakoniarahasto kohdentaa 10 prosentin osuutensa keräystuotosta ikäihmisten taloudelliseen auttamiseen ja elämänlaadun kohentamiseen. Diakoniarahaston avustukset haetaan paikallisseurakuntien diakoniatyön kautta, jossa hakijoiden avuntarve tunnetaan ja jokainen avuntarvitsija kohdataan.

”Tarve on suuri. Viime vuosina meille saapuneista avustushakemuksista yli 60-vuotiailta tulleita on ollut joka neljäs ja määrä on kasvussa. Ikääntyneiden avustushakemusten merkittävimmiksi syiksi nousevat pienet tulot ja sairaudet”, kertoo avustusvalmistelija Anita Salonen Kirkon diakoniarahastosta.

Lue lisää Yhteisvastuukeräyksestä osoitteesta: www.yhteisvastuu.fi

Johtava diakoni, esimiestyö, Yhteisvastuukeräys