IV Hautausmaa

Väylätie 50 , 96300 Rovaniemi

Kuva hautausmaan hautakivistä.

IV hautausmaan osoite on Väylätie 50, Väylätien ja Viirinkankaantien risteyksessä. IV hautausmaa vihittiin käyttöön vuonna 1926. Alue on noin 6,5 hehtaaria ja sillä on noin 13 000 hautasijaa. 1930-luvulla hautausmaan ympärille rakennettiin kiviaita ja alueelle istutettiin ensimmäiset koivut ja pihlajat. Hautausmaan laajennusosa vihittiin käyttöön vuonna 1965. IV hautausmaalla on vuosittain hautauksia noin 200, joista vajaa kolmannes on uurnahautauksia.

Hautausmaalla on hauta-alueita veteraaneille ja metsätyömiehille sekä kaupungin vanhainkodin hauta-alueet. Hautausmaalla on myös aidattu alue, jonne on haudattu venäläisiä sotavankeja. Sotavuosina hautausmaalle kappelin lähelle haudattiin saksalaisia sotilaita, jotka myöhemmin siirrettiin hautakappeliin Norvajärvelle.

Hautausmaan uusimpana alueena otettiin Kappelipuisto hautauskäyttöön lokakuussa 2008. Alueella on arkkuhautapaikkoja veteraaneille ja uurnahautapaikkoja kaikille. Alueen rakentamista jatketaan.

Hautausmaalla on kappelin läheisyydessä muistomerkki, johon voi tuoda kynttilän tai kukkia muualle haudatuille vainajille.

Viirinkankaan kappelin on suunnitellut arkkitehti Yrjö Vaskinen ja se valmistui vuonna 1948. Kappelissa oli aluksi maalattia ja penkkeinä pukkien päälle asetetut lankut. Alttariseinän mosaiikkityön kappeliin lahjoittivat paikkakunnan pankit ja liikkeenharjoittajat, teoksen on suunnitellut taiteilija Uuno Eskola. Kappeli peruskorjattiin vuonna 2009.

Hautausmaan huoltorakennukset rakennettiin 1984-85, uusin huoltorakennus valmistui 2005. Huoltoalueella on myös Ferdinand Salokankaan vuonna 1952 suunnittelema ruumishuone, joka toimii nykyään varastona.

Kartta hautausmaalohkoista.

Inva-WC
Pysäköinti
wc
Esteetön kulku