Varpunen jouluaamuna & muita suomalaisia joululauluja

pe 1.12. klo 19.00
Kaisa Kuula-Bullat ja Terhi Heikkilä kuvattuna Rovaniemen kirkossa konsertin jälkeen

Rovaniemen kirkko

Lamor-duon joulukonsertti

Varpunen jouluaamuna ja muita suomalaisia joululauluja

Varpunen jouluaamuna laulussa teksti ja sävel kietoutuvat yhteen. Otto Kotilainen sävelsi laulun Sakari Topeliuksen samannimisen runoon, jossa pieni tyttö ruokkii kiitollista varpusta. Todellinen identiteetti paljastuu vasta runon viimeisessä säkeistössä: lintu onkin tytön varhain menehtynyt, nyt enkeliksi muuttunut veli. Lintuja esiintyy monissa Topeliuksen runoissaan, kuten kuuluisassa Sylvian joululaulussa. Siinä Topelius ottaa kantaa lintujen verkkopyydystykseen. Runon on säveltänyt Karl Collan. Myös Collanin Joululaulu on Topeliuksen tekstiin. Siinä Jeesus-lapsi tuo joulun kotiin.

Jean Sibeliuksen viidestä joululaulusta neljä on Sakari Topeliuksen runoihin sävelletty. Sibeliuksen sävellystuotannossa niillä on erityisasema, sillä ne on sijoitettu hänen sävellysluettelossaan opusnumeroon yksi. Useilla näistä Sibeliuksen joululauluista on nimenä pelkkä "Julvisa", mutta myöhemmin lauluja on alettu nimetä alkusanojen mukaan. Niistä tunnetuin virsikirjaankin otettu laulu: Enkeli taivaan lausui näin.

Toinen suosittu runoilija, jonka teksteihin on Otto Kotilainen säveltänyt tunnetut Kun joulu on, ja Joulu, on Alpo Noponen. Kotilainen ja Noponen olivat lapsuuden ystäviä ja myöhemmin kollegioita Helsingin Tehtaankadun kansakoulussa. Noponen toimitti 1900-luvun alussa Joulupukki-lehteä, jossa suurin osa tuonajan joululauluista ja tässäkin konsertissa kuultavissa teoksista ensimmäisen kerran julkaistiin.

Konsertissa kuullaan myös Erkki Melartinin iki-ihana Lapin Joulu ja muita hänen harvinaisempia joululauluja. Konsertin päättää Joululaulu, jossa Melartin käyttää virttä nro 21: Enkeli taivaan lausui näin.

Varpunen jouluaamuna ja muita suomalaisia joululauluja on Lapin musiikkiopistojen rehtorien Lamor-duon konserttikiertue opistojen päätoimipisteillä Rovaniemellä ja Kemijärvellä. Lamor-duossa alttoviulua soittaa Lapin musiikki- ja tanssiopiston rehtori Kaisa Kuula-Bullat ja urkuja Koillis-Lapin musiikkiopiston rehtori Terhi Heikkilä.

Joulukonsertin säveltäjinä ovat Karl Collan, Jean Sibelius, Otto Kotilainen ja Erkki Melartin. Konsertteihin on vapaa pääsy. Ohjelma maksaa 15 €.


Varpunen jouluaamuna

Kaisa Kuula-Bullat, alttoviulu ja Terhi Heikkilä, urut.
Hartaus Kati Jansa.

Vapaa pääsy, käsiohjelma 15 €.
  • Musiikki Musiikki

Linkki avautuu uudessa välilehdessä


Järjestäjä

Keskikaupunki

Ota yhteyttä

Nuorisokanttori, konserttisihteeri