Viikon Sana 18.3.2020

Marian ilmestymispäivä

Ensi sunnuntaina vietetään Marian ilmestyspäivää. Hieman nuorempana kuvittelin tämän liittyvän siihen, että Neitsyt Maria olisi ilmestynyt keskiajalla ihmisille. Marian ilmestyspäivä viittaa kuitenkin Raamatun tapahtumaan, jossa Maria saa itse kokea ilmestyksen. Enkeli Gabriel tulee yllättäen hänen luokseen ja ilmoittaa suuren asian tapahtuvan hänelle: Jumala on valinnut Marian Jumalan Pojan äidiksi. Maria hämmästyy enkelin puheesta ja ihmettelee, kuinka se voi olla mahdollista. Enkelin sanat, ettei Jumalalle ole mikään mahdotonta, vakuuttaa Marian. Hän on Herran palvelija, joka kunnioittaa Jumalan suunnitelmaa. 


Kristityt pitävät Mariaa uskon esikuvana. Hänet nähdään nöyränä Jumalan palvelijana, joka suostuu Jumalan tahdon toteutumiseen, vaikka ei tiedä eikä ymmärrä sitä. Marian sanat enkelille, kuinka hän on Herran palvelijatar ja tapahtukoon hänelle niin kuin enkeli sanoo, kuulostavat vahvoilta ja varmoilta. Aivan kuin Maria heti hyväksyisi asian ja olisi valmis toimimaan. 


Oliko Maria aina varma? Jaksoiko hän jatkuvasti luottaa Jumalan suunnitelmaan? Luulen, että Maria joutui kokemaan monta epävarmuuden hetkeä, epäilemään jopa Jumalan tahtoa ja sen toteutumista. Marian elämässä oli raskaita aikoja: ensin muiden ihmisten katseet ja kihlatun epäilykset raskauteen liittyen, Jeesuksen kasvaessa hämmentäviä hetkiä ja jokaisen vanhemman kauhu lapsen kadotessa, myöhemmin ihmisten julmuuden huomaaminen nähdessään pahuutta, jota hänen pojalleen Jeesukselle tehtiin. 


Ajattelen, että usko Jumalan tahdon toteutumiseen ei tarvitse olla koko ajan vahvaa ja varmaa. Kristityn elämään kuuluvat epäilykset, kysymykset ja vastauksia vaille jäämiset. Meille tapahtuu niin hyvää kuin pahaa. Marialla oli luottamus häntä suuremman läsnäoloon. Hän ei tiennyt tarkalleen, mikä Jumalan tahto on, mutta Jumalaan hän pystyi luottamaan. Ehkä se kantoi häntä myös vaikeissa hetkissä.

Tiina Jeskanen, seurakuntapastori
 

Seurakuntapastori Tiina Jeskanen
Seurakuntapastori Tiina Jeskanen