Viikon Sana 5.8.2020

Yksi lankesi yli käenpesän


John Miltonin 1600 -luvulla julkaisema runoeepos Kadotettu Paratiisi alkaa siitä, kuinka Paholainen houkutteli Aatamin ja Eevan tekemään sen ainoan kielletyn asian Eedenin puutarhassa, jossa heillä oli kaikki hyvin. Tämän seurauksena heidät karkotettiin paratiisista. 
Kuka on Paholainen? Perinteisen käsityksen mukaan aikojen alussa Jumala loi joukon enkeleitä ystävikseen ja palvelijoikseen. Jumala antoi jokaiselle enkelille oman tehtävän. Heidät asetettiin hierarkkiseen järjestykseen, jonka ylimpänä oli enkeli, jonka nimi tarkoittaa Valonkantajaa. Hänen nimensä oli Lucifer.


Mutta sitten tapahtui jotain, joka yllätti Jumalankin: Lucifer ylpistyi suuresta asemastaan ja nousi kapinaan Jumalaa vastaan. Tämän seurauksena Lucifer karkotettiin Taivaasta. Näin Luciferista tuli Paholainen.  Paholaista voisi pitää kristinuskon näyttämänä esimerkkinä henkilöstä, joka saa ja kokee liian paljon liian lyhyessä ajassa. Monesti Paholaisen ajatellaan olevan helvetissä herrana, vaikka hän on kristillisen tradition mukaan siellä pääkärsijänä. Monesti Paholaisen asuinsija mielletään paikaksi, jossain syvällä maan uumenissa, vaikka Helvetti vaikuttaisi olevan paikka jossain Jumalan ulottumattomissa. 


Paholaisesta puhutaan melko vähän, vaikka lähihistoriastakin voimme havaita paljon sellaista jota voi vahvasti epäillä hänen aikaansaannokseen. Ahneus jos mikä aiheuttaa kärsimystä ja Lucifer ei tyytynyt korkeaan asemaansa. Kun ahneus saa vallan, siinä kärsii sivullisetkin. Kuitenkin maailmalla on toivoa, niin kauan kuin ympärillämme on iloa - ja ihmisiä, joiden kanssa jakaa se. Siitä tiedämme, että Taivas alkaakin jo maan päällä.


Aki Hätinen
Rovaniemen vt. aluekappalainen

Aki Hätinen
Aki Hätinen