Yhteisvastuukeräys 2022

Yhteisvastuukeräys 2022 auttaa lapsia ja nuoria

Vuoden 2022 Yhteisvastuukeräyksen teema on koronapandemian seurauksista kärsivien lasten ja nuorten auttaminen niin Suomessa kuin maailmallakin. Keräys alkaa sunnuntaina 6.2.2022 Rovaniemen kirkossa klo 10 alkavassa Kynttilänpäivän messussa, jonka jälkeen on Yhteisvastuu-info. Messu ja info näkyvät Rovaniemen seurakunnan Virtuaalikirkko-kanavalla suorana lähetyksenä ja tallenteena tästä linkistä.

Lisätietoja seurakuntalehti Pääskyssä 1/2022 s. 18-20 tästä linkistä.

Kampanjassa nostetaan erityisesti esiin noin 15–19-vuotiaita nuoria, joista löytyy merkittävä määrä etäopiskelun ja eristäytymisen haasteista kärsineitä sekä yksinäisyyttä, ahdistusta ja toivottomuutta kokeneita nuoria. Koronan lieveilmiöitä kohdanneet nuoret tarvitsevat nyt tukea ja turvallisia aikuisia arkeensa. Yhteisvastuulla 2022 kurotaan takaisin nuorten kokemia menetyksiä. Hankitaan lisää turvallisia aikuisia ja muita hyvinvointia – ja aivan erityisesti mielen hyvinvointia – edistäviä tekijöitä nuorten elämään sekä Suomessa että maailmalla.

Yhteisvastuun kotimaisena kumppanina on Lasten ja nuorten keskus, jossa kehitetään ja laajennetaan muun muassa etsivän nuorisotyön Saapas-toimintaa uusille paikkakunnille sekä uutuutena myös kouluihin. KouluSaappaassa koulun arkeen ja välitunneille tuodaan turvallisia aikuisia lisäkorviksi ja kannustajiksi. Uraauurtava verkossa tapahtuvan etsivän nuorisotyön toimintamalli NettiSaapas toimii valtakunnallisesti. Vapaaehtoiset NettiSaappaan aikuiset etsivät kuuntelijaa kaipaavia nuoria sosiaalisen median eri alustoilla keskustellen, auttaen ja tukien. Varoilla kehitetään ja laajennetaan myös Moottoripaja- sekä perheystävätoimintaa.

Kehittyvissä maissa koulunkäynti keskeytyi koronan takia valitettavan usein kokonaan, koska etäopetukseen tarvittava valmius ja välineet puuttuivat. Esimerkiksi Etelä-Sudan toipuu yhä sisällissodasta, jonka väkivaltaisuudet aiheuttivat 2016 Afrikan suurimman, 4 miljoonaa pakolaista aiheuttaneen kriisin. Monet nuoret ovat joutuneet naimisiin tai töihin alaikäisinä, jotta perheet ovat selvinneet taloudellisesti haastavasta tilanteesta ja perheiden päivittäinen ravinnonsaanti on turvattu. Maassa lasten ja nuorten turvallista paluuta opetuksen pariin tuetaan muun muassa kunnostamalla kouluja ja parantamalla perheiden tilannetta toimeentulomahdollisuuksien ja ruokaturvan saralla.

Yhteisvastuukeräyksellä tuetaan Kirkon Ulkomaanavun katastrofirahastoa, jonka avulla pystytään käynnistämään ja toteuttamaan hätäaputoimenpiteitä kehittyvien maiden humanitaarisissa katastrofeissa. Avustustarpeiden syyt ovat useimmiten luonnonkatastrofit (kuivuus, tulvat, myrskyt, maanjäristykset), poliittiset selkkaukset seurannaisvaikutuksineen tai äkilliset onnettomuudet.

Riemukierros-tapahtuma torstaina 2.6.2022 klo 17-19 Kirkkolammella, srk-keskuksen takaparkin alueella Tule ja osallistu hyväntekeväisyyteen kävelemällä Kirkkolammen kävelytiellä. Voit kiertää Kirkkolampea omaan tahtiin klo 17-18.30 sopivaksi katsomallasi askelmäärällä. Kunniakirjojen jako klo 18.30. Osallistumismaksu on aikuisilta 5 € ja lapsilta 2 €.

Pukeutuminen on vapaata tavallisista ulkoiluasuista karnevaaliasuihin. Mielenkiintoisin, hauskin ja ajatuksia herättävin asukokonaisuus palkitaan. Ilmoittaudu kävelyyn paikan päällä seurakuntakeskuksen alaparkissa (Rauhank. 70, Yliopistonk. puolella) tai: aila.jantti@evl.fi / 040 583 0966

Tapahtuman tuotto tulee Yhteisvastuukeräyksen 2022 hyväksi koronapandemian seurauksista kärsivien lasten ja nuorten auttamiseen niin Suomessa kuin maailmallakin. Lisäksi seurakuntakeskuksen alaparkissa on monenlaista ohjelmaa kaikenikäisille: kasvomaalausta, keppihevostelua ja pihaleikkejä.

Joulupukki käy kertomassa kesäkuulumisiaan

Riemukierrostapahtumien vakio-osallistuja Joulupukki tulee myös käymään. Juontajina Pasi Kokko ja Jenniina Heikkilä. Kahviosta makkaraa, munkkeja tai pullaa ja kahvia, joista voi maksaa vapaaehtoisen maksu YV-keräyksen hyväksi. Seurakuntakeskuksen juhlasalissa (sis. käynti Yliopistonkadun puolelta) on NOOAN ARKIN ELÄIMET-LELUNÄYTTELY klo 17-19. Lelutaiteilija Pentti Kinnunen esittelee ja myy lasten piirtämistä eläinhahmoista tekemiään eläinhahmoja Yhteisvastuukeräyksen hyväksi. Lisäksi voit osallistua jättihyrrän pyörityskisaan (pyöritysmaksu 5 €, palkinnot) ja pehmonoppa-arvontaan (2 € / arpa, joka arpa voittaa).

Tervetuloa! Toivottaa Rovaniemen seurakunta

Rovaniemen paikalliseen Yhteisvastuukeräykseen voi lahjoittaa monin tavoin

Lähikeräysten ohella tai sijasta voi antaa lahjan Yhteisvastuukeräykseen oman seutukunnan MobilePay-numeroon 72084 tai tekemällä lahjoituksen nettilahjoitussivulle, joka avautuu tästä linkistä.

Osallistu lipaskerääjäksi!

Osallistu pariksi tunniksi lipaskeräykseen YV-liivin ja lippaan kanssa sopivaksi katsomasi ostosmarketin tai kauppakeskuksen aulassa. Se on hyvä mahdollisuus samalla kohdata kansalaisia ja seurakuntalaisia.

Suuri lipaskeräystempaus järjestetään tänä vuonna toukokuussa pe 13.5. klo 12-18  ja la 14.5. klo 12-18. Vuorot Aila Jäntiltä p. 040 – 583 0966. Keräys toteutetaan koronaturvallisesti. Keräyslipas laitetaan paikalle tuotavan pystypöydän päälle, jota kerääjä vain valvoo (ei pidetä kädessä) parin metrin päästä. Kerääjällä on maski ja käsineet.

Johtava diakoni, esimiestyö, Yhteisvastuukeräys