Juhannusta vietetään Johannes Kastajan muistoksi

21.6.2018 15.16

Tuttä seppele hiuksillaan

Kirkon viestintäKirkkovuosi: Juhannus

Sana juhannus tulee nimestä Johannes. Nimi tarkoittaa ”Jumala on armollinen”. Juhannus on Johannes Kastajan syntymäpäivä. Raamatun mukaan Johannes Kastaja syntyi puoli vuotta ennen Jeesusta. Siksi juhannusta vietetään puoli vuotta ennen joulua.

Johannes Kastaja oli Jeesuksen edelläkävijä, joka kulki Jordanin seudulla ja kehotti ihmisiä kääntymään ja ottamaan kasteen syntien anteeksi saamiseksi.

Juhannuspäivänä kirkoissa pidetään jumalanpalvelus ja lauletaan suvivirsi. Alttarikukkina on luonnonkukkia ja juhannuskoivuja keskikesän juhlan merkkinä. Päivän liturginen väri on valkoinen, ilon ja toivon väri.

Suvulaulujen ilta Rovaniemen kirkossa

Rovaniemen kirkossa vietetään juhannusaattona perinteistä Suvilaulujen iltaa. Silloin kappalainen Anne Lehmus ja kanttori Maie Kuusik johdattavat kaupungissa juhannusta viettävät hetkeksi Sanan ja sävelten kautta kesäillan tunnelmiin.

Suvilaulujen illan osallistujat pääsevät yhdessä laulamaan tuttuja kansanlauluja ja kesäisiä virsiä. Esilaulajana toimii Maisa Sarajärvi-Nuorti. Vapaa pääsy!

Juhannuspäivänä 23.6. TV1 lähettää klo 10.00 Reissukirkon. Juhannuksen tekstejä pohditaan upeassa Suomenlinnassa. Pappina on Ida Vartiala. Reissussa tavataan tutkija ja teologi Panu Pihkala, yliopistonlehtori Arja Kaasinen, kansainvälisen työn asiantuntija, pappi Anssi Almgren, ilmastotutkija Laura Riuttanen sekä piispa Teemu Laajasalo.

Reissukirkko on nähtävissä myös Yle Areenassa.

Juhannus on myös Suomen lipun päivä. Liput nostetaan salkoon juhannusaattoiltana kello 18 ja lasketaan juhannuspäivän iltana kello 21.

Lisätietoa kirkkovuoden juhannuksesta