Kirkkoherran uudenvuodentervehdys: Vuoden vaihtuessa

30.12.2018 12.48

kirkkoherra Kari Yliräisänen

Vuodenvaihteessa on tapana katsoa menneeseen ja tähyillä myös tulevaisuuteen.

Vuosi 2018 oli Rovaniemen seurakunnassa perustoiminnan vuosi. Se ei sisältänyt isoja erityistapahtumia, paitsi marraskuulla järjestetyt seurakuntavaalit, joissa kirkkovaltuuston jäsenistä noin puolet uusiutui. Äänestysprosentti laski 1,5 prosenttiyksikköä, ollen 12,7 %. Kaikkiaan hieman  yli 4800 seurakuntalaista kävi vaaliuurnilla. Rovaniemen seurakunnan äänestysinnon lasku seurasi valtakunnallista trendiä. Ehkä tulevissa vaaleissa on löydettävä vahvoja paikallisia teemoja. Lisäksi valitsijayhdistysten tulee jalkautua äänestäjien keskuuteen esimerkiksi vaalipaneelein.

Uusia työntekijöitä valittiin diakoniaan, nuorisotyöhön, kirkkomusiikkiin, papistoon, leirikeskukseen sekä hautaustoimeen. Rekrytoinnit osin jatkuvat vielä tulevana vuonna.

Sadan vuoden takaisiin, maamme itsenäistymisen kipeisiin vaiheisiin liittyen, muistettiin myös Rovaniemen tapahtumia. Syyskuussa kolmannella hautausmaalla paljastettiin Vakaumuksensa puolesta kuolleiden -muistomerkkiin kiinnitetty nimikilpi. Nimet muistuttavat Rovaniemen traagisista tapahtumista, joissa sai surmansa 23 silloisen Rovaniemi-yhteisön jäsentä. Nimilaatta viestii meille, että syvimmältään kuulumme yhteen. Samalla se hiljaisesti vaatii, ei koskaan enää veljeä eikä sisarta vastaan, ei lähellä olevia eikä kaukaa tulevia eikä kaukana olevia vastaan. Aina on olemassa yksi, joskin vaivalloinen, mutta koeteltu ja hyväksi havaittu tie: keskustelu, neuvottelu, sopiminen, anteeksipyytäminen ja anteeksiantaminen.

Myös tänään, monien pöyristyttävien ja mieltä kuohuttavien tapahtumien, repivien vihapuheiden, jakolinjojen ja vastakkainasettelujen ajassa, on syytä pitää mielessä historiamme antama opetus. Olipa yhteiskunnallinen tilanne virtauksineen, muutoksineen ja ilmapiireineen mikä hyvänsä, on luovuttamattoman tärkeää pitää kiinni siitä hyvästä perinnöstä, minkä suomalainen yhteiskunta, traagisen synnytysvaiheensa jälkeen, on halunnut, osannut ja jaksanut yhdessä demokraattisesti rakentaa. Sen kivijalassa on ihmisarvon tunnustaminen ja huolenpito, tasa-arvo, tasapuolisuus, aito ja todellinen oikeudenmukaisuus sekä oikeudenkäyttö. Ei mielivalta, viha eikä oman käden oikeus.

Kohti syvenevää eheyttä ja yhteyttä meidän tulee yhdessä pyrkiä. Myös raamattu kehottaa sellaiseen: ”Jos mahdollista on ja mikäli teistä riippuu, eläkää rauhassa kaikkien ihmisten kanssa.” (Room. 12)

Tuleva vuosi on ensimmäinen vaihe seurakuntamme uuden strategian jalkauttamisessa. Toimintasuunnitelmat vuodelle 2019 on laadittu siten, että niissä konkretisoidaan strategian isoja linjauksia pienempinä osatavoitteina.

Strategia haastaa työntekijät, hallinnon ihmiset kuin aktiiviset seurakuntalaiset suunnittelemaan, toimimaan ja elämään niin, että armo, armollisuus, oikeudenmukaisuus, tasapuolisuus ja yhteisöllisyys tulevat niin sanotusti lihaksi, eli ovat elävää koettavaa todellisuutta.

Niin tapahtuu, kun toimitaan ja tehdään yhdessä uskoen, toivoen ja rakastaen.

Ja vuodenvaihteessa 2020 sitten arvioidaan, miten onnistuttiin.

Tulevan vuoden
kolme tapahtumaa

Tulevana vuonna Rovaniemen seurakunta on mukana järjestämässä kolmea eri tapahtumaa. Elokuussa tänne Rovaniemelle kokoontuu Katulähetyksen väkeä kesäpäiville, syyskuun lopussa, mikkelinpäivänä vietetään valtakunnallista kehitysvammaisten kirkkopyhää ja marraskuulla Rovaniemellä kokoontuvat maamme seurakuntien kirkkomuskareiden vetäjät. Tähyämme ensi vuonna myös vuoteen 2020, jolloin mielellään olemme osaltamme rakentamassa Jukola 2020 kansainvälisen suunnistustapahtuman onnistumista Rovaniemellä. Näitä ennen kokoonnumme ekumeeniseen jumalanpalvelukseen lauantaina 19.1. klo 18 Rovaniemen kirkossa.

Mummolani kodin hirsiseinältä on mieleeni jäänyt kankainen huoneentaulu, jossa olivat sanat: ”Anna oi Jeesus rauha ja menestys.”

Sitä yhdessä pyydämme seurakunnallemme, asuinkaupungillemme, maallemme ja kansallemme ja koko maailmalle. ”Anna oi Jeesus rauha ja menestys.”

Myös tulevaan uuteen vuoteen kuuluu lupaus Jumalan siunauksesta, siksi lausun sinulle:

- Herra siunatkoon sinua ja varjelkoon sinua,
 Herra kirkastakoon sinulle kasvonsa
 ja olkoon sinulle armollinen.
 Herra kääntäköön kasvonsa sinun puoleesi
 ja antakoon sinulle rauhan.
 Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen. Aamen.

Kari Yliräisänen
lääninrovasti