Piispa Jukka Keskitalo Lapin yliopiston promootiojumalanpalveluksessa: Kysymys totuudesta ei jätä meitä rauhaan

17.5.2019 16.00

Piispa Jukka Keskitalo

Rovaniemen kirkossa järjestetyssä promootiojumalanpalveluksessa piispa Jukka Keskitalo tervehti promovoituja kunniatohtoreita, tohtoreita ja maistereita psalmin sanalla.

– Tämä on se päivä, jonka Herra on tehnyt, iloitkaamme ja riemuitkaamme siitä, piispa sanoi. Hän kuvasi tätä korkeinta akateemista oppineisuuden ja sivistyksen juhlaa ilon ja kiitoksen päiväksi.

Piispa Keskitalon mukaan ihmiset tiedeyhteisön jäseninä etsivät totuutta, mutta kysyvät myös yksityisinä ihmisinä totuuden ja elämän mielekkyyden perään.

- Ihmisenä olemisen suuri etuoikeus, mutta samalla myös sen suuri taakka on se, että olemme totuuden kyselijöitä ja etsijöitä elämämme loppuun saakka. Kysymys totuudesta ei jätä meitä rauhaan. Se kulkee mukanamme niin kauan kuin elämme, piispa korosti.

Yhtä perustava tarve ihmiselle kuin tulla nähdyksi totuudenmukaisesti omana itsenään, on piispan mukaan tulla nähdyksi armollisen silmin.

- Me tarvitsemme armollista katsetta ihmisinä toinen toisiltamme. Mutta vielä syvällisemmin tulemme ihmisinä hoidetuiksi, kun saamme kokea Jumalan armahtavan katseen kohdistuvan elämäämme. Armon kokeminen armottomuuden ja kilpailun keskellä on kuin pääsemistä kylmyydestä lämpöön, pimeydestä valoon, piispa Keskitalo sanoi.

Piispa Keskitalo osallistui promootioaktiin Lappia-talossa, josta akateeminen yhteisö siirtyi juhlakulkueessa Rovaniemen kirkkoon. Siellä juhlajumalanpalveluksen toimitti lääninrovasti, Rovaniemen seurakunnan kirkkoherra Kari Yliräisänen.

Lapin yliopiston uudet kunniatohtorit

Kasvatustieteen kunniatohtoriksi vihittiin professori David Gaba Stanfordin yliopistosta, professori (emerita) Elina Lahelma Helsingin yliopistosta ja Lapin kamariorkesterin kapellimestari John Storgårds. Oikeustieteiden kunniatohtoriksi vihittiin professori, vararehtori Jan Borm Versailles’n yliopistosta, professori, vararehtori Nadezhda Andreevna Chertova Venäjän federaation Pohjoisesta Arktisesta yliopistosta. Yhteiskuntatieteiden kunniatohtoriksi vihittiin professori Tim Ingold Aberdeenin yliopistosta, kirjailija Kirste Paltto, professori Marja Vaarama Itä-Suomen yliopistosta ja professori (emeritus) Oran Young (AK) Kalifornian yliopistosta. Taiteen kunniatohtoriksi vihittiin käsityöläinen Petteri Laiti, kuvataiteilija, kirjailija Rosa Liksom, taiteen tohtori Päikki Priha Aalto-yliopistosta ja elokuvaohjaaja Virpi Suutari. Filosofian kunniatohtorin arvon saivat ruhtinas Albert II, Lappset Group Oy:n hallituksen puheenjohtaja Johanna Ikäheimo, kaupunkineuvos Hannes Manninen ja oikeuskansleri Tuomas Pöysti sekä hovioikeuden presidentti Marianne Wagner-Prenner .