Rovaniemen seurakunnan hautausmaat

Rovaniemen seurakunnalla on hoidettavanaan 14 hautausmaata.

Vanhin virallinen hautausmaa on ollut 1632 rakennetun ensimmäisen kirkon ympärillä. Kirkon alle hautaamisista alettiin luopua 1700-luvulla ja lopullisesti kirkon alle hautaamiset kiellettiin 1822 keisarillisella asetuksella.

Vainajat haudattiin 1800 -luvulla jokseenkin suunnittelemattomasti, jolloin kukin sai kaivaa omaisensa haudan mieleiseensä paikkaan. Lisäksi hautausmaat olivat monin paikoin laidunmaita. Seurakuntalaiset eivät näytä kovin huolehtineen omaistensa hautojen hoidosta 1700- ja 1800 -luvulla.

Hautausmaiden hoitoon alettiin kiinnittää huomiota 1900-luvulla. Muutokseen vaikutti 1918 sankarihautojen hoito sekä IV-hautausmaan perustaminen 1925 ja käyttösuunnitelman valmistuminen 1928.

Sankarihautausmaat sijaitsevat Auttin, Viirin ja II -hautausmaan yhteydessä.

Lisätietoa hautaamisesta ja hautaustoimesta löydät tästä linkistä.

Rovaniemen hautausmaat kartalla

1. I hautausmaa
  2. II hautausmaa
  3. III hautausmaa