Ympäristövinkkejä hautausmaille 

Jätehuolto

Useimmilla hautausmaillamme on erilliset jäteastiat polttokelpoiselle ja maatuvalle jätteelle. Maatuvasta eli puutarhajätteestä teemme multaa omaan viherrakentamisen tarpeisiin esimerkiksi hautojen kunnostukseen nurmipinnalle.

Osalla hautausmaita on myös oma keräysastiaansa metallille, näihin kerätään esimerkiksi hautakynttilöiden metalliset hatut. Toivomme, että näitä lajittelumahdollisuuksia käytettäisiin, jotta saamme hautausmaan jätekustannuksia pienenettyä.

Hautakynttilät

Hautakynttilöiden järkevällä käytöllä vähennetään hautausmaiden ympäristökuormitusta. Keväällä lumien sulettua haudoilta kerätään jopa 40 kuutiota talven aikana haudoille tuotuja kynttilöitä.

Kertakäyttöisistä muovikynttilöistä luopuminen on suuri ekoteko ja vähentää merkittävästi jätteen määrää. Suosittelemme käytettäväksi lyhtyjä tai kynttiläastioita, joissa voi käyttää täyttökynttilöitä. Kyse on myös turvallisuudesta, sillä esimerkiksi tuulen takia kaatuessaan muovikynttilät syttyvät helposti tuleen ja aiheuttavat vaaratilanteita. On myös huomioitava, ettei avatun haudan suojakannen päälle saa laittaa kynttilöitä paloturvallisuudesta johtuen.

Hautaustoimi vähentää omalta osaltaan jätteen määrä käyttämällä esimerkiksi sankarihautausmaillemme uudelleen täytettäviä lasisia hautakynttilöitä.

Kynttilämeri jouluna.

Perennat

Monivuotisten kukkien eli perennojen käytöllä on huomattavasti vähemmän haitallisia ympäristövaikutuksia kuin yksivuotisten kesäkukkien käytöllä. Kesäkukkien taimet kasvatetaan kasvihuoneissa, joiden lämmitys kuluttaa paljon energiaa. Lisäksi taimien kasvatus vaatii paljon vettä, lannoitteita ja kasvinsuojeluaineita. Kesäkukkien ruukuista aiheutuu vuosittain myös paljon jätettä. Haudoille sopivia perennoja ovat esimerkiksi kesäpikkusydän, akileijat, kevätvuohenjuuri, jalopähkämö ja pihaesikko.

 

Maatuvat kukka-alustat

Surulaitteet sisältävät kukkien lisäksi paljon maatumattomia ja hankalasti eroteltavia osia kuten muovia ja rautalankaa. Hautausmaan työntekijät irrottavat laitteista maatumattomat osat, jotta kukkaosat voidaan kompostoida. Tämä on työlästä ja aikaa vievää. Saatavilla on myös maatuvia kukka-alustoja, joita käyttämällä kukkalaite voidaan kompostoida kokonaisuudessaan ja vähentää sekajätteen määrää. Toinen vaihtoehto on tilatessa pyytää sitomaan surulaite kimppuna ilman kukka-alustaa.

Kuva maatuvasta kukka-alustasta.
Maatuva kukka-alusta.