Rippijuhlat

Rippijuhlia vietetään rippikoulun käyneen ja konfirmoidun nuoren kunniaksi.

Rippijuhlan aloittaa konfirmaatiomessu, johon juhlaväen toivotaan osallistuvan. Juhliin kutsutaan yleensä mukaan lähiomaiset, perheen ja nuoren ystävät sekä kummit. Nuoren itsensä ja hänen perheensä lisäksi kummit ovat rippijuhlissa tärkeässä osassa. Kummit osallistuvat konfirmoitavan nuoren siunaamiseen kirkossa. Kummin tilalla nuorta siunaamassa voi olla joku muukin läheinen ihminen.

Konfirmaatiomessun jälkeen järjestettäviin juhliin voi kutsua myös rippikoulun isosia ja työntekijöitä. Monessa seurakunnassa työntekijät ja isoset kiertävätkin rippijuhlissa tervehdyskäynneillä esimerkiksi laulamassa riparilta tutun laulun. Jos isosten ja rippipapin käyntiä toivotaan, heidät on huomaavaista kutsua juhlaan etukäteen.

Konfirmaatio on kaikkien rippikouluun osallistuneiden yhdessä toteuttama juhla.

Konfirmaatiota on syytä suunnitella hyvissä ajoin. Puolen vuoden rippikoulu antaa mahdollisuuden valmistautua juhlaan huolellisesti ja pitkäjänteisesti. Vanhemmat voidaan ottaa mukaan suunnitteluun ja toteutukseen esimerkiksi vanhempainiltojen yhteydessä.

Konfirmaatioon valmistautuminen on ensisijaisesti sen hengellisen luonteen avaamista nuorille.

Kuka voidaan konfirmoida?

Korfirmoitavan tulee olla kastettu, rippikoulun käynyt seurakunnan jäsen. Kaste on hyvä toimittaa ennen kuin nuori täyttää 15 vuotta.

Miksi konfirmaatio?

Konfirmaatio antaa oikeuden kummin tehtäviin ja oikeuden osallistua itsenäisesti ehtoolliselle sekä olla täysi-ikäisenä ehdokkaana seurakuntavaaleissa. Rippikoulun käyminen antaa mahdollisuuden myös kirkkohäihin.

Rippijuhlat kotona tai seurakunnan tiloissa

Useimmat viettävät rippijuhlia kotona, jos tilat sallivat. Vuokratilaa juhlia varten voi kysyä myös seurakunnalta. Sekä konfirmoitavat että omaiset pukeutuvat rippijuhliin siististi. Juhlan ohjelmaksi riittää esimerkiksi kahvitus ja vapaamuotoinen seurustelu. Vanhempien, kummien, isovanhempien tai muiden vieraiden lyhyet puheet juhlistavat toki tilaisuutta.

Rippikuva muistoksi vieraille

Isovanhemmille ja kummeille on tapana antaa muistoksi rippikuva. Kuvalla voi kiittää myös muita juhliin osallistuneita ja muistaneita. Monet lähettävät kuvallisen kiitoskortin kaikille rippijuhliin osallistuneille. Konfirmaatiopäivänä kuvaaja ottaa ryhmäkuvan ja on mahdollista tilata samalla myös yksityiskuvia. Seurakunta tekee hintatiedusteun paikallisille kuvaamoille ja tällä perusteella tilataan konfirmaatioon kuvaaja. Perhe voi käydä myös jossain valitsemassaan kuvaamossa yksityiskuvassa tai joku läheinen voi toimia kuvaajana.

 

Kuva rippijuhlien ruokapöydästä, jonka koristeena on kynttilä ja kukkia.

Rippikoulu on puolen vuoden mittainen tutustuminen seurakuntaan ja kristilliseen uskoon. Usein rippikoulu käydään sinä vuonna, kun nuori täyttää 15 vuotta. Rippikoulun voi käydä myös aikuisena.

Rippikoulu edeltää rippijuhlia

Nuorta kannattaa juhlia. Yksi etappi monen nuoren elämässä on rippikoulun päättäminen, jonka jälkeen kirkossa järjestetään konfirmaatiojuhla. Lisäksi kotona voidaan järjestää rippijuhlat nuoren toiveiden mukaisesti.

Konfirmaatio tapahtuu jumalanpalveluksessa

Rippijuhlia vietetään rippikoulun käyneen ja konfirmoidun nuoren kunniaksi. Nuorelle rippijuhlat ovat tärkeä aikuistumisjuhla.

Rippijuhlien järjestäminen