Hautajaiset

Ohjeistus hautajaisiin poikkeusaikana

Tällä sivulla oleva tieto on Suomen ev.lut. kirkon yhteistä aineistoa. Paikkakuntakohtaisesti saattaa olla erilaisia käytänteitä, joten olethan aina yhteydessä paikkakuntasi hauta- ja puistotoimistoon

Tieto läheisen kuolemasta pysäyttää. Kuolema aiheuttaa aina surua ja hämmennystä. Samalla on kuitenkin hoidettava monia käytännön asioita ja aloitettava hautajaisjärjestelyt. Vaikka voimia ei tähän aina tuntuisikaan riittävän, auttavat hautajaisjärjestelyt omalla tavallaan kulkemaan vaikean ajan yli.

Hautauksen käytännön järjestelyissä auttaa ja neuvoo seurakunnan hauta- ja puistotoimisto. Siellä sovitaan siunaustilaisuuden paikka, ajankohta, siunauksen toimittavat pappi ja kanttori, varataan hautapaikka ja tehdään hautojen hoitoon liittyvät sopimukset.

Jos vainaja haudataan muualle kuin kotikuntansa hautausmaalle, hautapaikkaan ja siunaustilaisuuteen liittyvät järjestelyt hoidetaan kyseisen seurakunnan kanssa.

Omaisten on asioitava myös hautaustoimistossa, josta hankitaan mm. arkku ja tarvittaessa uurna.

Lisätietoa hautajaisten järjestämisestä Rovaniemen seurakunnassa

Hautaustoimen yhteystiedot

Avuksi surukotiin

Runoja ja muistovärssyjä, ottaen osaa suruun

Seurakunta tukenasi

Elämän huolien ja murheiden kanssa ei tarvitse jäädä yksin. Seurakunnan perustehtävä on auttaa ja tukea vaikeuksien keskellä, niin käytännöllisissä asioissa kuin henkisessä selviytymisessäkin.

Seurakunnan työntekijän kanssa voit keskustella kaikista mahdollisista asioista. Papit, diakoniatyöntekijät sekä nuorisotyönohjaajat ovat vaitiolovelvollisia, joten voit keskustella heidän kanssaan vaikeistakin asioista.

Keskustelemaan voit myös tulla vaikka et olisi kirkon jäsen.

Läheisen kuolema on syvä ja voimakas kokemus. Kuolema on aina yllättävä - odotettunakin. Hautajaisjärjestelyissä noudatetaan vainajan tahtoa.

Ennen hautajaisia

Kaikilla on oikeus tulla haudatuksi kotikuntansa seurakunnan ylläpitämälle hautausmaalle.

Hautaus ja hautapaikka

Hautajaisten järjestäminen kannattaa aloittaa ottamalla yhteyttä joko oman seurakunnan kirkkoherranvirastoon, päivystävään pappiin tai hautaustoimistoon. Siunaamistilaisuudesta voi tehdä vainajan näköisen.

Hautaan siunaaminen

Ylösnousemus tuo toivoa kuoleman hetkeen. Jeesuksen sovitustyön ja ylösnousemuksen kautta meillekin on valmistettu sija taivaan kodissa.

Hautaan siunaamisen merkitys

Muistotilaisuudessa muistellaan vainajaa ystävien ja sukulaisten kesken. Pappia voi pyytää osallistumaan tilaisuuteen.

Muistotilaisuus

Suru on luonnollinen tapa kohdata menetys. Samalla myös oman elämän rajallisuus tulee vastaan. Hautajaiset on omaisille tärkeä hetki suremiseen ja keskinäiseen lohdutukseen.

Omaisen tunteet ja surutyö