Lapin sota 19.9.1944–27.4.1945 ja evakkoaika

Lapin sota merkitsi suurta tuhoa Rovaniemellä ja koko Lapille. Rovaniemen seurakunnan evakuoinnissa ripeän toiminnan ansiosta 19.9.1944 pakattiin kirkon arvokas omaisuus rautatievaunuun. Mukaan tulivat kirkonkirjat, alttaritaulut ja muut kirkon kalleudet. Vaunu ohjattiin Torniosta Haaparannalle ja kaikki kirkkoherra Forströmin tavara-aittaan ja kansliaan. 
– Kirkonkellot jätettiin paikoilleen.

Sodan tuho kohtasi kirkon ja kellotapulin 16.10.1944. Kellot putosivat maahan, mutta säilyivät ilman vahinkoja. Yksi niistä vietiin joksikin aikaa Helsinkiin Kolmen sepän aukiolle kertomaan pohjoisen Suomen sodan tuhoista. 

Tuhoutuneen kirkon raunioille pystytettiin väliaikainen kellotorni, jossa oli yksi kirkon kelloista. Ne olivat käytössä uuden kirkon valmistumiseen asti.   – Nykyisin ristikirkon kellot ovat Viirin, Muurolan ja Maijasen kappeleissa.  

Arkisto ja seurakunnan omaisuus palautettiin Haaparannalta vähitellen rauhan tultua. 

Alttaritaulu Pyhä Ehtoollinen sijoitettiin 1963 Viirin kappeliin. Nykyisin siellä on kopio ja alkuperäinen on Korkalovaaran  kappelissa. Salvador Mundi -taulu on kirkon sakastissa ja Kuninkaiden kumarrus kirkon  historiahuoneessa. Kynttiläkruunut ovat 1953 vihityssä Viirin kappelissa. Kirjat ovat kirkon historiahuoneessa. 

Väliaikainen kellotapuli kirkon raunioilla. Rovaniemen seurakunnan kuva-arkisto.
Väliaikainen kellotapuli kirkon raunioilla. Rovaniemen seurakunnan kuva-arkisto.
Väliaikainen parakkikirkko sisältä. Rovaniemen seurakunnan kuva-arkisto.
Väliaikainen parakkikirkko sisältä. Rovaniemen seurakunnan kuva-arkisto.

Väliaikainen parakkikirkko

Kirkon tuhoutumisen jälkeen, rauhanajan tultua Rovaniemen seurakunta tarvitsi kokoontumistiloja ennen uuden kirkon rakentamista.  

Aluksi suunniteltiin kappelia Viirinkankaalle. Tilapäisen parakkikirkon lahjoitti ruotsalainen Till Brödernas Hjälp -avustusjärjestö.  Paikaksi oli saatu Ylijurvan talolta tontti kirkkotontin eteläpuolelta, nykyisen seurakuntakeskuksen paikalta. 

Väliaikainen kirkko otettiin käyttöön 1.9.1946. Sen vihki piispa Väinö Malmivaara 19.1.1947.  Käytettävissä oli 180 istumapaikkaa. – Muurolaan tämä kirkko siirrettiin 1956. Se sisustettiin uudelleen ja muutettiin kirkkosaliksi 1960. – Uusi kappeli Muurolaan valmistui 1969.