Rovaniemen alue kristillisen kirkon vaikutuspiiriin

Nykyisen Rovaniemen alue  kuului  1300-luvulla perustettuun Kemin kappeliseurakuntaan, myöhemmin Kemin emäseurakuntaan. Sen kirkko oli rakennettu Kemijoen suulle, Valmarinniemelle. Katolisena aikana muutamina pyhinä oli pakko käydä kirkossa. Yksi tällainen kerta oli kirkon suojelijan Pyhän Mikaelin Mikkelinmessu 29. syyskuuta.

Aina 1500-luvulle asti rovaniemeläistenkin kirkkoina olivat Valmarinniemen puiset herranhuoneet. Ne joutuivat monien hävitysten kohteiksi kilpailuissa ja taisteluissa  Pohjois-Pohjanmaan alueellisesta omistuksesta.  Uusien kirkkojen rakentamiseen osallistuivat myös rovaniemeläiset talot, laskettujen osuuksiensa mukaan.

Kun puukirkko jälleen 1517 oli poltettu, tilalle rakennettiin 1519–1521 uusi kivikirkko, Kemijoen pohjoisrannalle. Rovaniemen 30 talolle oli jyvitetty myös tästä omat osuutensa. Vanhasta kirkosta tähän kivikirkkoon saatiin esineistöä, jotka 1527 uskonpuhdistuksen myötä palautettiin valtiolle.

Katolisena aikana Kemin kirkkoherra  teki ripitysmatkoja Rovaniemelle,  ainakin  suuren paaston aikana laskiaisen ja pääsiäisen välillä. Rovaniemellä hän piti messun, katolisena aikana jumalanpalveluksen.  Mahdollisena pidetään, että 1500-luvulla papit kävivät useampiakin kertoja vuodessa pitämässä jumalanpalveluksia ja keräämässä verosaataviaan.  

Mahdollista on, että jo katolisena aikana tilaisuuksia varten Rovaniemelle rakennettiin seutukirkkoja: perimätietoja tällaisista on Muurolan Linnansaaresta ja Korkalon Oinaan talosta. Karjalaisten hävityksessä 1578 nämä todennäköisesti tuhoutuivat.