Ristiäiset eli kastejuhla

Kaste perustuu ylösnousseen Kristuksen kirkolleen antamaan tehtävään, joka koskettaa kaikkia aikoja. Kasteessa saatu yhteys Kolmiyhteiseen Jumalaan ja kristilliseen kirkkoon on tarkoitettu kestämään koko elinajan ja kantamaan taivaan kotiin saakka. Kaste antaa vanhemmille ja kummeille tehtävän huolehtia yhdessä seurakunnan kanssa siitä, että lapsi oppii tuntemaan Taivaan Isää ja turvautumaan Häneen elämän eri vaiheissa.

Kastepaikka voi olla kirkko, koti, seurakuntakoti tai jokin muu sopiva tila. Kastepäivä on tavallisimmin lauantai tai sunnuntai, muutkin viikonpäivät ovat mahdollisia. Kirkko tai kappeli on syytä varata riittävän ajoissa. Tilojen ja papin varaaminen sovitaan kirkkoherranvirastossa.

Kastetoimitus koostuu Raamatun lukemisesta, virsilaulusta, rukouksesta, ristinmerkillä siunaamisesta ja vedellä kastamisesta. Monet ristiäisiin liittyvät kuvat ja tavat kertovat symbolisella tavalla kasteen sisällöstä.

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon kastesivulla on tietoa ristiäisiin liittyen.

Ota yhteys kirkkoherranvirastoon

Lapsen kastetilaisuudessa lapsi siunataan.

Lapsikaste on tavallisin tapa liittää kirkon jäseneksi. Luterilaisessa kirkossa kastetaan myös nuoria ja aikuisia – siis kaikenikäisiä.

Luterilainen kirkko kastaa kaikenikäisiä

Kummius on kirkon ja vanhempien antama luottamustehtävä. Kummeja tulee olla vähintään kaksi. Poikkeustapauksessa riittää myös yksi kummi. Päätöksen tekee oman seurakunnan kirkkoherra.

Kummien valinta ja tehtävät

Kastetilaisuuden kulku vaihtelee sen mukaan, minkä ikäinen kastettava on. Usein kaste tapahtuu muutaman kuukauden kuluessa lapsen syntymästä. Kasteessa lapsi liitetään nimeltä kutsuen kristilliseen uskoon ja seurakunnan jäseneksi.

Ristiäisten kulku