Uutislistaukseen

Piispa Jukka Keskitalon pääsiäistervehdys

Suurinta kristillistä juhlaamme pääsiäistä on vietetty jo kolmena vuonna poikkeuksellisissa olosuhteissa. Kristuksen ylösnousemuksen riemullista juhlaa on varjostanut maailman, Euroopan ja Suomen tilanne ensin pandemian keskellä ja sitten sodan varjossa.

Ahdistuksen aikanakin kristillisen kirkon viesti on silti selvä. Se kuuluu: Iloitkaa! Evankeliumi valaa meihin uskoa, että ahdistuksella on rajansa. Uusi elämä Jeesuksessa Kristuksessa voittaa lopulta ahdistukset.

Tämän pääsiäisen evankeliumiteksti luetaan Johanneksen evankeliumista. Toisen pääsiäispäivän tekstikatkelmassa huomioni kiinnittyy Magdalan Marian neljään sanaan: ”Minä olen nähnyt Herran!” (Joh. 20:18) Magdalan Maria, yksi Jeesuksen läheisimmistä seuraajista, on Johanneksen evankeliumissa ensimmäinen ylösnousemuksen todistaja.

”Minä olen nähnyt Herran!” Nämä ovat Jumalan kohtaamisesta todistavat sanat. Ne kertovat Jumalan ilmestymisestä kirkkaudessaan. Evankeliumeissa Jeesus paljastuu erityisellä tavalla Jumalan Pojaksi muutamissa tällaisissa vastaavanlaisissa kohtauksissa: joulukertomuksissa, Jeesuksen kasteen hetkellä, Kirkastusvuorella Mooseksen ja Elian kanssa sekä ylösnousemuksen aamuna ja sitä seuraavissa tapahtumissa Kristuksen taivaaseen astumiseen saakka.

Monissa kohdista kuvataan sitä, kuinka ilo ja innostus seuraavat näitä kokemuksia. Ilo valtasi lukittujen ovien taakse kokoontuneet opetuslapset. Pietari oli innokkaana rakentamassa majoja Kirkastusvuorella. Enkeli ilmoitti suuresta ilosta paimenille.

Tuohon iloon tahdon sinua kutsua liittymään. Jumalan tahto on, että me iloitsisimme. Iloitkaa aina Herrassa! kehottaa Kirje filippiläisille (Fil. 4:4). Niin paljon kuin elämään mahtuukin vaikeuksia ja kärsimystä, niin meillä on myös lupa iloita ilon hetkinä. Kristus on ylösnoussut, iloitkaamme!

Pääsiäisen alla 2023

Jukka Keskitalo

Oulun hiippakunnan piispa

inarinsaameksi: Pajaspajanem puáhtá iloLinkki avautuu uudessa välilehdessä

koltansaameksi: Pââjaskaggõõttmõš pohtt räämmLinkki avautuu uudessa välilehdessä

pohjoissaameksi: Bajásčuožžileapmi buktá iluLinkki avautuu uudessa välilehdessä

27.3.2023 08.30