Ohjeistus hautajaisiin poikkeusaikana

ROVANIEMEN SEURAKUNTA                    20.3.2020

Rovaniemen seurakunnassa noudatamme valtiovallan antamia määräyksiä ja kirkkomme piispojen antamaa ohjeistusta. Sopeutamme toimintaamme tilanteen vaatimalla tavalla antamalla toimintaohjeet hautaan siunaamiseen, hautaukseen ja muistotilaisuuteen Rovaniemen seurakunnassa
Kirkolliset toimitukset toteutetaan siten, että paikalla on enintään 10 henkilöä.

Hautaan siunaaminen

-   Vainajan näyttöjä ei suoriteta seurakunnan tiloissa.

-    Hautaan siunaaminen toteutetaan siten, että paikalla on enintään 10 henkilöä sisätiloissa.
-    Suositeltavaa on istua väljästi, noudattaen vähintään 1 metrin turvaväliä.

-    Mikäli lähiomaisia on yli 10 henkilöä, toimitetaan siunaus haudalla, jolloin vainajan leski ja kaikki lapset voivat osallistua siunaustilaisuuteen riippumatta, siitä kuinka monta heitä on. Vastaavasti lapsen siunauksen yhteydessä vanhemmat ja kaikki sisarukset sekä isovanhemmat voivat osallistua.

-    Mahdolliset ulkopuoliset arkunkantajat odottavat ulkona, tilapäinen ylitys väkimäärässä tapahtuu vain hautaan saaton yhteydessä.

-    Tarvittaessa voidaan sopia arkun kantamisesta hautaan seurakunnan puolesta siunauksen jälkeisenä arkipäivänä.

-    Vähänkään hengitystieoireita saaneen henkilön ei tule osallistua siunaustilaisuuteen.

-    Omaiset voivat niin halutessaan omilla välineillään videoida / striimata siunaustilaisuuden.

Hautaus

-    Arkkuhautausta ei ole suositeltavaa siirtää epidemiatilanteen vuoksi, vainajakylmiöt ovat rajalliset
-    Suositeltavaa on toimittaa siunaaminen ennen vainajan tuhkausta, mutta tilanne on kuitenkin hyvin poikkeuksellinen, joten omaisten niin toivoessa, voidaan tuhkaus suorittaa ennen siunaamista. Näin mahdollistetaan esimerkiksi omaisten saapuminen siunaustilaisuuteen myöhemmin epidemiatilanteen rauhoituttua (sen jälkeen, kun myös ulkomailta saapuminen mahdollista), uurnan hautaamisen määräaika on 1 vuosi.

Muistotilaisuus

-    Seurakunnan tiloja ei vuokrata muistotilaisuuteen, johon olisi osallistumassa yli 10 henkilöä.
-    Jo varatut muistotilaisuudet, joihin odotetaan osallistuvaksi yli 10 henkilöä, perutaan.
-    Omaisilla on mahdollisuus pitää muistotilaisuus myöhemmin epidemiatilanteen rauhoituttua.
-    papit ja kanttorit eivät osallistu muistotilaisuuteen.

Toimintaohjeet astuvat voimaan välittömästi ja ovat voimassa, kunnes toisin ilmoitetaan.

Kirkkoherra Kari Yliräisänen
Hallintojohtaja Antti Jääskeläinen