Ohjeistus hautajaisiin poikkeusaikana

Rovaniemen seurakunta noudattaa aina voimassa olevia THL:n ja AVI:n ohjeita.

Sopeutamme toimintaamme tilanteen vaatimalla tavalla antamalla toimintaohjeet hautaan siunaamiseen, hautaukseen ja muistotilaisuuteen Rovaniemen seurakunnassa. Henkilömäärä suhteutetaan aina 2 metrin turvavälein tilaan sopivaksi ja vastuu on sen järjestäjällä.

Hautaan siunaaminen

• Vainajien näyttö

• Näytössä enintään 2 omaista kerrallaan. Kaikilla oltava kasvomaski.
  • Koronaan kuollutta vainajaa emme edelleenkään näytä.
  • Näytöstä on sovittava etukäteen.
  • Näyttö tapahtuu 30 min ennen siunaus- / hautaustilaisuutta.

• Hautaan siunaaminen toteutetaan kyseisen tilan sallitun osallistujamäärän mukaan.
  • Suositeltavaa on istua väljästi, noudattaen vähintään 2 metrin turvaväliä.
  • Tarvittaessa voidaan sopia arkun kantamisesta hautaan seurakunnan puolesta siunauksen jälkeisenä arkipäivänä.
  • Vähänkään hengitystieoireita saaneen henkilön ei tule osallistua siunaustilaisuuteen.
  • Omaiset voivat niin halutessaan omilla välineillään videoida / striimata siunaustilaisuuden.

Hautaus

• Arkkuhautausta ei ole suositeltavaa siirtää epidemiatilanteen vuoksi, vainajakylmiöt ovat rajalliset.
  • Suositeltavaa on toimittaa siunaaminen ennen vainajan tuhkausta, mutta tilanne on kuitenkin hyvin poikkeuksellinen, joten omaisten toiveesta voidaan tuhkaus suorittaa ennen siunaamista. Näin mahdollistetaan esimerkiksi omaisten saapuminen siunaustilaisuuteen myöhemmin - kun myös ulkomailta saapuminen mahdollista - uurnan hautaamisen määräaika on 1 vuosi.