Marjetanpäivän messussa muistetaan vanhaa ristikirkkoa

19.7.2018 09.00

Rovaniemen vanha ristikirkko, vihitty vuonna 1818

Marjetanpäivän messu on Rovaniemen kirkossa sunnuntaina 22.7. klo 10.  Messussa muistetaan 200 vuotta sitten vihittyä Rovaniemen puista ristikirkkoa. Vuonna 1817 valmistunut kirkko vihittiin käyttöönsä 16.3.1818. Se tuhoutui Lapin sodassa syksyllä 1944.

Marjetanjuhla alkaa Pöykkölän kotiseutumuseossa klo 13. Juhlapuhujana on ministeri Raimo Sailas.

"Marjetan sunnuntai on vanhastaan ollut rovaniemeläisten kirkkopyhä. Ensimmäinen Marjetanpäivän juhlan kotiseutuyhdistys Totto järjesti 20.2.1952 Lapin lääninhallituksen juhlasalissa, ja sen jälkeen pitäjänpäivää on vietetty joka vuosi, vuodesta 1957 alkaen Pöykkölässä ulkoilmajuhlana.

Juhlan päärunko on samanlainen. Yhteinen aloitus, VPK:n soittokunta, arvokas juhlapuhe, perinteiset yhteislaulut, joista viimeisenä kajautetaan Maakuntalaulu. Perinteisiin kuuluu sekin, että juontaja pyytää terveselkäisiä juhlavieraita kantamaan istumalankut takaisin navetassa sijaitsevaan tapuliin. Ohjelman vaihtuvaan osaan suunnitellaan kuitenkin aina jotain uutta."

(Ote Kaarlo Alaojan kirjoittamasta kotiseutuyhdistys Totton julkaisusta.)

Marjetanpäivän messussa kuullaan myös Vanha kirkko -laulu, joka perustuu Sofi Kallioniemen runoon. Runo on kirjoitettu 19.8.1950, Rovaniemen nykyisen kirkon vihkiäispäivän aattona. Se on julkaistu vuonna 1966 Kotiseutuyhdistys Rovaniemen Totto ry:n julkaisussa Totto VII.

Vanha kirkko

Keltaisena, valkein kaari-ikkunoin,
sinut, vanha kirkko, aina näin,
kun sun ohitse lasna kuljin,
taikka ovestasi hiljaa sisään astuin,
pienen pääni alas taivutin,
lapsen sielun Luojan luokse lähetin.

Kristuskuva alttarilla puhui,
hartautta henki tunnelmaan,
saarnatuolin yllä karitsainen,
puhtaan valkeana etsi ystävää.

Enkelitkin katseellansa viittoi,
tänne lennä lapsi kylmän maan,
silloin pieni sydän Jumalata kiitti,
taivassadun eli mielessään.

Vanha kirkko mäellänsä seisoi,
sukupolvet aika vei,
mutta yhtä rakkahana liittyi
muistot kirkon kaari-ikkunain.

Monet juhlahetket suuret,
oli sisälläsi aikanaan,
pyhät lupaukset kaikui,
ristis alla eessä Jumalan.

Poissa olet vanha kirkko,
uusi seisoo nyt sun paikallas.
Kuitenkin mä aina muistan,
aurinkoiset kaari-ikkunat.

Sofi Kallioniemi

Lisätietoa Marjetanpäivästä Kotiseutuyhdistys Rovaniemen Totto ry:n sivulla: https://www.totto.fi/